Tuhle otázku jsem nedávnou dostal při diskuzi na konferenci, ale setkal jsem se s ní v podobném znění víckrát. Stručná odpověď je nic, protože v každém předmětu najdeme spoustu příležitostí, které nám dovolí umělou inteligenci využít přirozeně a bez toho, abychom redukovali učivo. Jsem si celkem jistý, že si na to přijdete svou vlastní cestou sami, pokud se s nástroji umělé inteligence začnete seznamovat. A nebojte, nemusíte do toho vůbec skákat po hlavě.

V první řadě je dobré a uklidňující si uvědomit, že umělá inteligence nejsou jen chaty typu ChatGPT, které mají podle některých hysterických výkřiků a textů v médiích nahradit učitele 🙂 Ale na rovinu: i kdyby existovaly vážně jen ty chaty, vůbec by to nevadilo, protože se jedná o tak univerzálně použitelnou věc, že si dovedu představit jejich využití úplně v každém předmětu. Namátkou si vybavuji situaci, kdy jsem pomáhal jedné učitelce tělocviku vybrat písničku, která by měla stejné tempo jako skladba, kterou chtěla obměnit. Stačí se nějakého chatu zeptat třeba takhle: Napiš mi seznam písniček, které mají stejné tempo jako Video Killed the Radio Star. Jako učiteli mi umělá inteligence v podobě různých chatů pomáhá hledat různá přirovnání a vysvětlující příklady. Stejnou strategii mohou samozřejmě použít i žáci. Zkrátka, všem se nám někdy může hodit prompt: Vysvětli mi Archimédův zákon, jako kdybych byl desetileté dítě. Výsledek vás možná příjemně překvapí, nebo ho aspoň použijete jako inspiraci.

Jenže, oni to nejsou jen chaty. Neustále vznikají nové aplikace, které využívají umělou inteligenci a usnadňují tak tvorbu a úpravu nejen textového obsahu. Tyto aplikace dávají úplně nové možnosti lidem, pro které jsou současné aplikace příliš složité, nebo se s nimi ani nechtějí učit, protože třeba nemají vztah k technologiím. Umělá inteligence navíc proniká do aplikací, které běžně používáme. A ani v těch klasických aplikacích nic nenahradila, ale tvoří přirozený doplněk: dřív jste třeba na nástěnku v Padletu mohli vložit obrázek. To můžete pořád, ale nově tam máte ještě další tlačítko, se kterým si můžete nechat vygenerovat obrázek podle textového popisu. To samé Canva, PowerPoint a milion dalších aplikací, u kterých by nás to ještě nedávno vůbec nenapadlo.

Pokud s umělou inteligencí začínáte a možná máte třeba trochu strach, podívejte se na nástěnku Umělá inteligence v Padletu.

Vytvořeno pomocí služby Padlet

Hodně inspirace a praktických příkladů najdete v materiálu Jak zavést AI ve školách systémově od Evy Nečasové.

Text zakončím citací Slávka Hory, který svou odpověď ve stejné diskuzi uzavřel slovy: „Strašně nerad bych se dožil toho, že by na školách vznikl předmět Umělá inteligence.“ S tím můžu jen souhlasit, byla by to hloupost. A optimisticky si myslím, že jestli jste dočetli až sem, určitě víte proč. A jestli vás navíc napadlo, že byste se na to mohli zeptat umělé inteligence, máte z půlky vyhráno 🙂