Níže jsou tipy a metody, které jsem si postupně vyladil při výuce umělé inteligence. Fungují mi ve všech věkových a profesních skupinách, takže je pravděpodobné, že se něco z toho bude hodit i vám. Je také možné, že vám to bude připadat úplně blbé: to je naprosto v pořádku. Některé situace mohou svým surovým a autentickým popisem budit dojem, že se povyšuju, ale tak to vůbec není. Chtěl jsem pouze předat svoje know-how, včetně autentických zážitků a toho, co se mi odehrává v hlavě. Prostě se dočtete věci, o kterých se většinou nahlas moc nemluví, ale neznamenají nic špatného. Zkrátka, abyste věděli, že jsou takové věci normální. Všechno je tradičně pod licencí WTFPL.

Proč se tomu říká umělá inteligence?

Tímhle příkladem začínám. Na prezenčním školení se domluvím s dobrovolníkem a situaci si přehrajeme. Když máte kliku, trefíte člověka, který tohle ve škole vážně řeší 🙂 Při online výuce pomůže komiks, který si můžete stáhnout a upravit.

Představte si příběh, ve kterém paní učitelka udělá fotky z exkurze, které potřebuje později upravit. Bez umělé inteligence řeší situaci s člověkem, který je inteligentní a rozumí jejímu požadavku. Zároveň je to odborník, který dokáže podle požadavku splnit zadání v počítačovém programu. Takže paní učitelka komunikuje s člověkem, a ten díky svým znalostem, dovednostem a vybavení „udělá nějakou magii“ na počítači.

Pokud využijeme umělou inteligenci, převezme částečně roli oborníka aplikace. Přitom se s aplikací „bavíme“ podobně, jako kdybychom úkol zadávali člověku. Často problém popisujeme přirozeným jazykem, jako bychom se bavili třeba s kolegou. Aplikace se chová „inteligentně“.

Když si to vysvětlíme, rovnou si tuhle situaci vyzkoušíme v aplikaci Cleanup.pictures. Největší efekt to má na mobilu, kde mohou účastníci ukazovat prstem. Většinou se postupně začne ozývat „a jó!“. Tím krásně zjistíte, že mají na mobilu internet.

Často zazní polohlasem věta „a grafici nebudou mít co žrát,“ je dobré se na tento vtípek připravit. Já ho většinou neignoruju, přestože jsem ho zatím vždy slyšel jen ve verzi „říkám to jen polohlasem kolegovi, aby mě jakoby nikdo jiný neslyšel, vy se nenechte rušit“. Většinou ho naopak využiju a řeknu, že určitě budou, jen se trochu mění role, a že zatím ještě pořád není umělá inteligence tak dokonalá a další řeči, kterými můžete krásně rozproudit diskuzi a spálit drahocenný čas. Hodí se to hlavně v peklu osmihodinových školení, kde má každé natažení cenu zlata. Ale o tom někdy jindy. Každopádně je to skvělý ventil: ten chlap se předvede, vy to využijete a jede se dál, navíc je to k věci. Výhra pro všechny. Ne, žena ne, nikdy 🙂

Jak to teda funguje?

Když si projdeme společným zážitkem, ukážu základní princip rozpoznávání tvarů a učení na dvojici Autodraw a Quick, Draw!. Obojí je lepší na mobilu, pokud je k dispozici interaktivní tabule, hodí se na to perfektně.

Stručně představím Autodraw a vysvětlím, jak v něm funguje umělá inteligence. Hned potom zmíním, že podle nějakého výzkumu mají i dospělí lidé často problém nakreslit jízdní kolo (bylo jich hafo, některé jsou docela legrační). Začnu kreslit jedno kolo, potom druhé, a pořád vysvětluji, jaké tvary Autodraw rozpoznává. Zpravidla jsou to nejdřív brýle a činka. Pak dokreslím svislou čáru na řídítka: to je moment, ve kterém nejspíš Autodraw nabídne kolo nebo motorku, ani nemusím kreslit rám. Povídáme si a zkoušíme, většinou to lidi baví a mají z toho radost.

Pokud mají radost, nechám je klidně pár minut kreslit. Je to skvělý zážitek i pro mě. Pak je na chvíli uklidním a řeknu, že si můžeme všichni představit, že jsou malé děti, které se právě na hodině informatiky nebo výtvarky naučily pracovat s tímto programem. A že poprvé v životě „nakreslili“ správně kolo. To využijeme k diskuzi, jak kdo vnímá autorství, jak je to s kreativitou, a že každé dítě může díky technologiím zažít úspěch.

Pak si vysvětlíme, jak se umělá inteligence učí. Ukážeme si to prakticky na Quick, Draw! Někdy si to účastníci zkoušejí sami, někdy se chtějí jen bavit tím, jak to lektorovi „jde“. Vždycky je u toho ale legrace, kterou si všichni užijeme. A když jim přidám svůj tajný tip na využití ve výuce, mají ještě větší radost. Je to krásná aktivita do hodin, kterou můžete využít třeba při výuce jazyků, informatiky nebo výtvarné výchovy. A ten tip? Když to předvádíte jako učitel a třída vám fandí, udělejte aspoň jednu chybu.

Když je čas a vybavení, přidám ještě praktickou ukázku podle Pavla Hodála, ve které během pár minut vytoříte stroj na rozpoznávání předmětů nebo postojů. Potřebujete webovou kameru, klidně stačí na notebooku.

Čím začít, když chcete využívat umělou inteligenci ve škole

A dál už můžete jet podle úžasných materiálů a tipů, které najdete níže.

Úvod do umělé inteligence od E-bezpečí je skvělý začátek pro úplné nováčky a parádní zdroj inspirace pro všechny.

Obecný úvod do umělé inteligence pro dospělé od AI dětem vás uvede do problematiky a pomůže vám zamyslet se na umělou inteligencí z pohledů, které by vás třeba nenapadly. Kromě toho obsahuje spoustu metodik a inspirativních příkladů.

Využití ChatGPT ve školách – právní pohled je dobré mít na paměti, než začnete vymýšlet aktivity se žáky.

Vytvořeno pomocí služby Padlet

Nástěnku o umělé inteligenci si můžete zkopírovat a upravit v Padletu.

Veřejnou stránku v OrgPadu si můžete uložit do záložek nebo zkopírovat a upravit.