Umělá inteligence může už dnes kompletně vyřešit zadání mnoha úkolů. Co s tím můžeme jako učitelé dělat? Vlastně nic moc. Ale to by vás mělo spíš uklidnit a inspirovat, podobně jako tenhle text.

Pokud jste se ještě s umělou inteligencí nezačali seznamovat, doporučuju skvělý článek od Kamila Kopeckého. Podle mě nepíše o umělé inteligenci ve škole nikdo tak dobře. Z jeho textů sálá nadšení a energie, se kterou se pouští do zkoumání možností umělé inteligence a souvisejících etických otázek. Jsou to vážná témata, ale je radost o nich takhle číst.

V jednom textu se věnuje tomu, že žáci využívají nástroje umělé inteligence k tomu, aby za ně kompletně vyřešila úkoly. Prostě jak můžeme velice snadno vyřešit „další vopruz, kterej jsme dostali z angličtiny. Navíc vole teď, před Vánocema. Se snad všichni zbláznili nebo co. Ještě že je tohle s umělou inteligencí brnkačka!“

Ve skvělém článku Umělá inteligence píše za žáky seminárky, učitelé je pak chválí za skvěle zpracované úkoly mimo jiné otevírá otázku, jestli má být umělá inteligence jen další nástroj a pomocník (podobně jako třeba kalkulačka) nebo zda je přípustné, aby nahradila práci žáka (a pak se může jednat o podvod). Tuhle debatu vítám a rozumím tomu, proč je důležitá. Přenechám ji ale jiným odborníkům, protože pro mě není důležitá ani zajímavá. Nechápejte mě prosím špatně: nechci se tomu problému vysmívat nebo nad ním ohrnovat nos. Jen mě to zkrátka „baví“ stejně jako diskutovat o tom, jestli je správné, aby žák používal kontrolu pravopisu při plnění úkolu z češtiny. Nebo Photomath při úkolu z matematiky, což má k umělé inteligenci daleko blíž. Zkrátka lidi ten nástroj mají k dispozici a používají ho nezávisle na tom, jestli se mi to líbí nebo ne. Já to nechci hodnotit ani zakazovat. Když chce někdo podvádět, zajímá mě jeho motivace, ne nástroje. Je mi jedno, jestli za někoho udělá úkol kamarád, rodič nebo umělá inteligence. Řeším proč to dělá, ne jak. Vy na to můžete mít úplně jiný pohled a je to naprosto v pořádku. Za ty roky praxe s dětmi i dospělými jsem zažil dost nešťastných příběhů na to, abych „klasické úkoly“ a seminární práce vůbec neměl rád. Vyhýbám se jim kde to jde. Ale to je na dlouho a kvůli tomu tu dnes nejste. A na rovinu: někdy to člověk udělá proto, že si o to ten úkol svým zadáním úplně říká. A někdy třeba jen z legrace, aby zkusil učitele nachytat nebo prozkoumal hranici toho, co mu projde. Často při tom nedomyslí možné následky nebo mu nedojde, jak špatnou věc udělal. Tak co navrhuju, když jsem tak děsně chytrej?

Navrhuju tomu jít naproti a použít metodu VRP (vypálení rybníku předem), případně PVR (preventivní vypálení rybníku). Zkrátka dopředu počítat s využitím umělé inteligence, aktivně s ní žáky seznamovat a „nutit“ je o výstupech a možnostech umělé inteligence přemýšlet. Já vím, nutit by se nemělo, tak je můžeme třeba pozitivně motivovat a posilovat jejich zájem o moderní technologie, případně vytvářet vhodnými prostředky podnětné prostředí ke kritickému posuzování výstupů umělé inteligence a rozvíjet tak jejich digitální kompetence. Prostě umělá inteligence je kámoš, kterej by vám mohl trochu pomoci i s „ešvépéčkem“, ale to vás nijak nenavádím 🙂 Teď vážně: je to něco, s čím musíme ve škole počítat na každém kroku a bude fajn přemýšlet o tom, jak to využít.

V následujícím textu zůstaneme u příkladu s motivačním dopisem, který je uvedený v článku. Přesněji řečeno je tam esej, ale to jsem si nedokázal konkrétně moc představit.

Vzorové zadání úkolu

Při řešení tohoto úkolu si vyzkoušíme možnosti umělé inteligence. Můžete využít nástroj chat.openai.com nebo podobný.

  • Zadejte vybranému nástroji dotaz, co by podle něj měl obsahovat motivační dopis. Porovnejte navrhovanou odpověď s kritérii, o kterých jsme diskutovali na hodině.
  • Napište, jestli odpověď vygenerovaná umělou inteligencí obsahovala všechny prvky, které jsme probírali. Překvapilo vás něco na vygenerované odpovědi?
  • Doplňte další body, které by měl motivační dopis obsahovat. Nemusí to být jen ty, které jsme probírali. Budu rád, když přidáte vlastní postřehy a názory.
  • Napište, jestli umělá inteligence navrhla něco, co by podle vás bylo vhodné do dopisu přidat a na hodině jsem to neprobírali.
  • Navrhla umělá inteligence něco, co by naopak motivační dopis obsahovat neměl nebo je to z nějakého důvodu nevhodné?
  • Vygenerujte pomocí umělé inteligence motivační dopis, který by mohl sloužit jako příloha k přihlášení do výběrového řízení na ředitele naší školy.
  • Upravte vygenerovaný text podle potřeby a stručně popište, jaké úpravy jste v textu provedli. Pokud je text podle vás použitelný bez úprav, uveďte že jste žádné změny neprováděli.
  • Vygenerovaný a případně upravený text motivačního dopisu přidejte jako řešení tohoto úkolu.
  • Uveďte, jaký nástroj jste k vygenerování motivačního dopisu použili.

Poznámka: Takhle rozsáhlý úkol bych ve skutečnosti nezadal. Chtěl jsem jen ukázat co nejvíc nápadů, které mohou někoho inspirovat. Také jsem záměrně některé věci zadal hodně obecně. Ve skutečnosti bych konkrétně uvedl, v jakém prostředí a formátu mají žáci úkol odevzdat atd.

Jsou to jen nápady a inspirace psané stylem, ke kterému jsem si došel a který vyhovuje mně a mým žákům/studentům. Používal jsem ho už v době, kdy umělá inteligence nebyla ve škole reálně použitelná. Někomu to pomůže, jiný sem ani nedočte. Obojí je naprosto v klidu, každý by si měl najít svou cestu. Budu rád, když mi napíšete vlastní nápady. Zvládnete to, držím vám palce!