Sepsal jsem své názory a odpovědi na otázky k volbám, které dostávám nejčastěji.

Nemám koho volit, k volbám nepůjdu. Pomůžu tím někomu?

Jak já vám rozumím! Když to vezmu podle sebe, nemám koho volit a půjdu k volbám naštvaně s tím, že volím menší zlo. Kdyby neexistovaly ty debilní koalice, volil bych bez váhání Starosty a šel bych volit s radostným vědomím, že pomáhám upevnit pozici pana Rakušana a podobně smýšlejících lidí. Kdyby byli všichni Piráti jako pan Bartoš nebo Dvořák, tak bych naopak váhal, protože bych radostně vybíral mezi dvěma stranami, které by mi byly sympatické. Kdyby nebyla kolice Spolu, ukázal bych jako jeden z nejvěrnějších voličů ODS téhle straně radostně fakáče a volil třeba TOPku. Jenže tak to není a budu volit jednu z těch koalic, s tím že sám sebe trochu uchlácholím tím, že budu kroužkovat. U obou mi budou tak skřípat zuby, že to uslyšíte i u vašich přijímačů 😊.

Tak a teď k té otázce, na kterou ve skutečnosti neexistuje jednoduchá ani jednoznačná odpověď. Kdyby existovala, mohli by ji novináři jednoduše a stručně podat, ale v žádném článku se toto ve skutečnosti nedozvíte. Hodně pravděpodobně se to nedozvíte ani v hospodě, ani jinde. Je to fakt strašně složité a závisí to na mnoha dalších okolnostech, ale obecně jde říct, že tím pravděpodobně děláte dvě věci: pomáháte nejsilnějším stranám a škodíte těm hodně malým, které tak nedostanou příspěvek od státu (ale to zase vychází i z předpokladu, že byste pravděpodobně volili třeba malou stranu). Jestli o tomhle přemýšlíte, tak si ještě nasaďte do hlavy, že takové ty malé a extrémnější strany příspěvek pravděpodobně dostanou, protože jejich voliči k volbám půjdou. A to bude mít na celkovou situaci nezanedbatelný dopad. Neříkám že hned zítra, ale pozítří už nejspíš jo. Taky proto nemá nikdo z těch velkých stran zájem vysvětlovat lidem, jak volební systém funguje. Malá volební účast jim spíše pomůže. Ale zase, je to složité a to nezmiňuju třeba ČSSD, které nepomůže nejspíš nic.

Nemám koho volit, můj hlas stejně nic nezmění.

To je mi líto, opravdu. Jestli si myslíte, že jeden hlas nic nezmění, já vás stejně nějakým textem nepřesvědčím. Na světě se denně dějí tisíce věcí, za kterými je ve skutečnosti jeden člověk nebo o jejichž úspěchu/neúspěchu rozhodl jeden hlas: zrovna o tomhle bych mohl psát romány a vyprávět hodiny, ale tady by to bylo plýtvání časem, nenahradím teď narychlo vaše rodiče a učitele. Že jste už volili předtím několikrát a stejně to dopadlo blbě? Ano, to je život, máloco se povede napodruhé, to je naprosto normální a běžné ve všech oblastech, funguje tak všechno na světě, stejně tak volby. Jsem rád, že podobně neuvažují třeba vědci, lékaři, učitelé, trenéři nebo rodiče (máte přece děti). Ale jak říkám, nebudu vás přesvědčovat. Jen místo toho řeknu, že nejste o nic horší, nemusíte si připadat blbě a mám vás pořád stejně rád.

Můžu volit SPD, Trikolóru, Přísahu nebo Komanče?

Určitě, a řeknu vám hned na rovinu jedno: budu strašně rád. Nikoho nesoudím a jak jsem psal výše, sám vlastně nemám koho volit, tak nebudu odsuzovat někoho, kdo má jasný názor a chce ho u voleb vyjádřit. Proč budu rád? Protože i když volíte „Okamuru“ nebo „Komanče“, přebíráte tím ve skutečnosti díl odpovědnosti za směřování země a vysíláte jasný signál celé společnosti. Je to o hodně lepší, než k volbám nejít, jsem rád že tam půjdete, díky, fakt. Že dáváte hlas populistům? No, upřímně, to vlastně není váš problém. Za to můžeme my, kteří jsme zklamali jako učitelé, rodiče, kamarádi, nebo lidé, kteří nešli do politiky a nechali prostor jiným. Mezi mými kamarády a kolegy je ve skutečnosti hodně voličů nebo členů KSČM, ANO, SPD a co já vím. Podle mě je to tak v pořádku, zatím ještě pořád máme demokracii. Volte koho chcete a klidně mi to i řekněte (můj vztah k vám to opravdu vůbec nezmění), ale běžte tam prosím.

Categories: Různé